Imprimarea lenticulară este o tehnologie cu ajutorul căreia lentilele lenticulare (o tehnologie care este utilizată și pentru ecranele 3D) sunt folosite pentru a produce imagini imprimate cu o iluzie de adâncime sau capacitatea de a schimba sau de a muta imaginea dacă este privită din unghiuri diferite.

 

Poster lenticular folosit pentru filmule Specii II (sursa: Wikipedia)

Poster lenticular folosit pentru filmule Specii II (sursa: Wikipedia)

 

Această tehnologie a fost creată în anii 1940, dar a evoluat în ultimii ani iar acum printurile lenticulare sunt folosite ca un instrument de marketing pentru a vedea produsele în mișcare.

 

Tipuri de printuri lenticulare

Există trei tipuri distincte de printuri lenticulare ce se disting prin cât de mare e schimbarea unghiului de vizualizare necesar pentru a schimba imaginea.

 

Transformarea imaginii
Aici sunt folosite două sau mai multe imagini, iar lentilele sunt concepute pentru a necesita o schimbare relativ mare în unghiul de vizualizare pentru a comuta de la o imagine la alta. Acest lucru permite utilizatorilor să vadă cu ușurință imaginile originale, deoarece mișcările mici nu provoca nicio schimbare. Schimbarea mai mare de poziție a privitorului sau a printului face ca imaginea să se schimbe integral.

 

Printuri animate
Aici distanța dintre unghiurile de privire a printului este medie pentru a crea o imagine care se mișcă (efect de mișcare). De asemenea, mișcările pot crea un efect de “zoom” sau “morph”, în care o parte a imaginii se extinde în mărime sau formă. Afișul filmului Specii II de mai sus este un exemplu al acestei tehnici.

 

Efecte stereoscopice
Aici schimbarea de unghiul de vizualizare de care este nevoie pentru a schimba imaginile este mică, astfel încât fiecare ochi vede o imagine ușor diferită. Acest lucru creează un efect 3D fără a necesita ochelari speciali.

 

Vezi mai multe detalii despre tiparul lenticular și obiectele promoționale care se pot face cu ajutorul acestei tehnologii.